Zelf bier brouwen

In 7 Stappen Zelf Bier Brouwen

Altijd al willen weten hoe bier gebrouwen wordt? Welke stappen er genomen moeten worden en welke middelen je nodig hebt. In deze blog kun je met 7 stappen zelf bier brouwen en kom je alles te weten over hoe bier gebrouwen wordt.

Het brouwen van bier gebeurt al eeuwen lang en is gebaseerd op een aantal oude principes die in verschillende stappen kunnen worden toegelicht. Bier wordt gedefinieerd als een natuurlijk product dat wordt gemaakt van water, graan, hop en gist. Tijdens het brouwen van bier onttrekken de natuurlijke suikers aan ‘gemoute’ granen met behulp van heet water. Het brouwen van bier wordt als een eenvoudig principe omschreven maar in de praktijk blijkt dat het de nodige vakmanschap vergt. Zelf bier brouwen? Of ben je gewoon benieuwd? Lees verder en ontdek de 7 stappen hoe je zelf bier kan brouwen!

Heb jij gelijk al interesse in het brouwen van bier? Kijk dan eens bij onze reviews over het Brew Monkey bierbrouwpakket en het bierbrouw starterspakket van Brouwbroeders. Met beide pakketten kun jij eenvoudig aan de slag met het brouwen van je eigen bier!

Stap 1: Schroten

Stap 1 om te beginnen met het zelf bier brouwen is het schroten van bier. Om te kunnen gaan schroten is het weken van graan belangrijk. Het weken gebeurt in een pan met water die een warme ruimte staat. Tijdens dit proces ontkiemen de graan korrels. Vervolgens droog je de korrels door ze te branden, roosteren of roken. Welke manier je kiest, bepaalt de smaak en kleur van je bier. De gekiemde, gedroogde korrels noemen we mout. Vervolgens vermaal je de mout. Dit heet schroten. Schroten wordt ook wel het pletten of malen van mout genoemd. Dit wordt gedaan om de zetmeellichamen van mout te doorbreken en de aanwezige enzymen het zetmeel te laten omzetten naar suikers. Het is de bedoeling dat het mout zo grof mogelijk geschroot wordt. Als het mout te fijn is geschroot ontstaan er filterproblemen en als de korrels niet doorbroken zijn komen de stoffen niet vrij wat zorgt voor een lagere opbrengst. Het pletten of malen is daarom een belangrijk onderdeel.

Zelf bier brouwen | Schroten van bier

Stap 2; Maischen

Maischen wordt ook wel het verwarmen van water genoemd. Tijdens het verwarmen van water komen er enzymen vrij die het aanwezige zetmeel in het mout omzetten tot suikers. Dit resulteert later in het proces voor de alcohol. Allereest is het belangrijk dat de op een-na-grootste pan met water gevuld wordt om het water te verwarmen. Dit heet het maischwater. Pas als het water de aangegeven temperatuur bereikt heeft (tussen de 62 en 72 graden), voeg je de mout toe en start je de tijd. Omdat het mout toegevoegd is aan de pan met water wordt het ook wel beslag genoemd. Het beslag kun je regelmatig maar rustig roeren zodat de temperatuur overal gelijk is. Om het water op een juiste temperatuur te krijgen moet er gespeeld worden met de hoeveelheid vuur. Maar kijk uit voor het boemel-effect, dit zorgt ervoor dat de temperatuur van je beslag nog even blijft stijgen nadat je het vuur hebt uitgezet. Daarom is het belangrijk dat je het vuur zacht of uit zet voordat het beslag de juiste temperatuur bereikt heeft. Een belangrijk onderdeel in het zelf bier brouwen.

Stap 3: Filteren en spoelen

Wanneer het maischen voltooid is wordt de volgende stap filteren en spoelen. Dit begint met het scheiden van de granen van het water. Vanaf dit moment heten de granen bostel en het water wort. Het filteren van de granen van het water is belangrijk omdat je tijdens het koken geen granen ofwel bostel in je wort wilt hebben. Het filteren kan door middel van een eenvoudige keukenzeef of een Biab zak. Ook is het mogelijk om een hevelfilter te gebruiken. Na het filteren ga je de bostel spoelen. Deze stap is belangrijk omdat er nog steeds restsuikers in de granen aanwezig zijn. Met deze stap worden de restsuikers verwijderd. Het spoelen doe je met water van 80 graden. Kokend water is tevens ook een goede optie.

Zelf bier brouwen | Filteren en spoelen van bier

Stap 4: Wort Koken

Wort ofwel water is de basis van het bier. Het wort bevat vergistbare en onvergistbare suikers. Binnen deze suikers is de verhouding tussen zoetheid en het alcoholgehalte cruciaal. Na het klaren wordt het wort gekookt. Hop wordt toegevoegd aan het bier om verschillende redenen. Het geeft een bittere smaak, zorgt voor een stabiele schuimkraag en bevordert de conservering. Tevens zorgt het samen met het kookproces dat de aanwezige eiwitten uitvlokken en afgefilterd kunnen worden. De concentratie suikers stijgt door het verdampen van het water, waardoor het bier voller en zwaarder wordt. 

Stap 5: Wort koelen

Nu is het zaak de temperatuur zo snel mogelijk af te laten koelen. Aangezien je het wort hierna niet meer zult verwarmen, is het vanaf nu extra belangrijk dat je schoon werkt. Omdat je wort vol zit met suikers is het erg vatbaar voor infecties. En nu het ook nog eens lekker warm is, is het een perfecte bron voor bacteriën. Dat willen we natuurlijk voorkomen. Daarom moeten we zo snel mogelijk de temperatuur voorbij die aangenaam is voor de bacteriën. Daarom koelen we zo snel mogelijk af. Naast deze maatregel is het natuurlijk ook nog verstandig om schoon te werken. Dit doe je door alles wat nu nog in aanraking komt met het bier goed schoon te maken. Hierbij kun je weer prima gebruik maken van een reinigingsmiddel of ontsmettingsalcohol. Bij het zelf bier brouwen kun je zelf kiezen welke methode jij het fijnst vindt.

Er zijn een aantal manieren om te koelen. De gemakkelijkste optie is door je pan in een met koud water gevulde gootsteen te zetten, eventueel met wat zakken ijsblokjes. Door het water te verversen gaat het koelen sneller. Houd de temperatuur geregeld in de gaten, het wort moet afkoelen tot 20-25 graden. Een douchebak of bad is ook een optie. Het kan zijn dat je iets teveel wort hebt weg gekookt, geen zorgen: dit kun je in de volgende stap, het gisten, aanvullen met water.

Stap 6: Gisten

Na het koelen ga je over tot gisten. Dit is het omzetten van suikers in alcohol en koolzuur. Op welke temperatuur je gist, is afhankelijk van het gewenste soort bier. Na de gisting heb je jongbier, wat nog weinig smaak en koolzuur heeft. Het jonge bier laat je lageren in een gesloten kuip om de juiste smaken, geuren en koolzuur te ontwikkelen. Het koolzuurgas blijft er nu in, de smaak verbetert en het is langer houdbaar.

Stap 7: Bottelen

Voordat zelf bier brouwen mogelijk is zal er eerst gebotteld moeten worden. Dit betekent eigenlijk het verplaatsen van bier in verschillende flesjes. Maak aan het tapkraantje een hevelslang vast en doe de slang in het flesje, zet het tapkraantje open en vul het flesje met bier tot aan de rand. Zet het kraantje dicht en haal de slang uit de fles, hierdoor blijft er in de hals van het flesje ruimte over die noodzakelijk is voor de hergisting. Leg een een kroonkruk op het flesje en ga zo door tot alle flesjes zijn gevuld. Als het bier in de flesjes zit kun je met het kroonkurk apparaat de flesjes afsluiten.

Zet de flesjes donker weg. Voor ale bier op een temperatuur tussen de 16 en 24 graden. Voor een lager bier moet deze gekoeld weg gezet worden op een temperatuur tussen de 6 en 9 graden. De hergisting gebeurt automatisch in de fles, na ongeveer 10 dagen kun je je zelf gebrouwen bier gaan proberen. Als deze goed sist na het openen is er voldoende koolzuur en kun je proeven! Als er nog onvoldoende koolzuur in de fles zit, wacht je nog een weekje en probeer je het opnieuw. Hopelijk kun jij met deze stappen eenvoudig zelf bier brouwen. Proost!

Zelf bier brouwen met een bierbrouwpakket

Nu is het tijd om zelf aan de slag te gaan! Zelf bier brouwen is een uitdaging, en hopelijk kom jij met deze 7 stappen een heel eind! Wil jij nu gelijk aan de slag gaan met het brouwen van je eigen unieke bier? Dat kan! De starterspakketten van Brew Monkey en Brouwbroeders zijn ideale starterspakketten om je eigen bier te gaan brouwen! Lees in onze reviews wat deze bierbrouwpakketten inhouden en start met het brouwen van je eigen bier. Wil je gelijk alle voor en nadelen van alle bierbrouwpakketten weten? Lees dan onze top 5 beste bierbrouwpakketten voor thuis.

Zelf bier brouwen doe je zo!

Wil je nu nog meer weten over hoe bier gebrouwen wordt. In dit boek over zelf bier brouwen leer je nog meer over hoe je bier moet brouwen. Alle details worden verteld en jij kan stap voor stap aan de slag met het bier brouwen. Een ideale aanvulling om in de toekomst je eigen unieke bier zelf te gaan brouwen.

Zelf bier brouwen doe je zo

Zelf bier brouwen doe je zo

” Wat ik vooral goed vind: goede kwaliteit, duurzaam! ”

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *