Zelf bier brouwen

In 7 Stappen Zelf Bier Brouwen

Altijd al willen weten hoe je zelf bier kunt brouwen? Welke stappen je moet volgen en welke materialen je nodig hebt? In deze blog leer je in 7 stappen hoe je zelf bier kunt brouwen en ontdek je alles over het brouwproces.

Het brouwen van bier is een eeuwenoude traditie, gebaseerd op principes die al generaties lang worden doorgegeven. Bier is een natuurlijk product, gemaakt van water, graan, hop en gist. Tijdens het brouwproces worden de natuurlijke suikers uit gemoute granen onttrokken met behulp van heet water. Hoewel zelf bier brouwen als een eenvoudig principe kan klinken, vereist het in de praktijk de nodige vakmanschap. Wil je zelf bier brouwen of ben je gewoon nieuwsgierig? Lees verder en ontdek de 7 stappen om zelf bier te brouwen!

Stap 1: Schroten

De eerste stap om zelf bier te brouwen is het schroten van het graan. Schroten verwijst naar het malen of pletten van gemoute gerst (mout) om de zetmeellichamen te breken en enzymen vrij te maken die zetmeel omzetten in suikers.

Zelf bier brouwen | Schroten van bier

Het proces:

 1. Weken en Ontkiemen: Begin met het weken van het graan in een pan met water in een warme omgeving. Dit proces zorgt ervoor dat de graankorrels ontkiemen.
 2. Drogen: Na het ontkiemen droog je de korrels door ze te branden, roosteren of roken. De gekozen methode beïnvloedt de uiteindelijke smaak en kleur van je bier.
 3. Mouten: De gekiemde en gedroogde korrels worden nu ‘mout’ genoemd.
 4. Schroten: Vervolgens vermaal je de mout. Dit proces wordt schroten genoemd en is cruciaal omdat het de zetmeellichamen van de mout doorbreekt en de enzymen vrijmaakt die nodig zijn voor het omzetten van zetmeel naar suikers.

Waarom Schroten Belangrijk Is:

 • Extractie van Suikers: Het breken van de zetmeellichamen zorgt ervoor dat de suikers vrij kunnen komen tijdens het maischen, wat essentieel is voor de vergisting.
 • Maalgraad: Het mout moet grof geschroot worden. Te fijn geschrote mout kan leiden tot filterproblemen tijdens het maischen, terwijl onvoldoende geschrote korrels niet genoeg suikers vrijgeven, wat resulteert in een lagere opbrengst.
 • Optimalisatie van de Efficiëntie: Correct schroten optimaliseert de efficiëntie van het brouwproces en zorgt ervoor dat je bier de gewenste smaak en alcoholgehalte bereikt.

Kortom, het schroten van mout is een essentiële stap in het brouwproces, die nauwkeurig en zorgvuldig moet worden uitgevoerd om een kwalitatief goed eindproduct te garanderen.

Stap 2; Maischen

Maischen is het proces waarbij water wordt verwarmd en mout wordt toegevoegd om enzymen vrij te maken die zetmeel omzetten in suikers. Deze suikers zijn later in het proces essentieel voor de productie van alcohol.

Maischen van bier

Het proces:

 1. Voorbereiding van het Maischwater: Vul een grote pan (de op een-na-grootste) met water. Dit wordt het maischwater genoemd.
 2. Verwarming: Verwarm het water tot een temperatuur tussen de 62 en 72 graden Celsius. Deze temperatuur is cruciaal omdat de enzymen die zetmeel in suikers omzetten, het beste werken binnen dit bereik.
 3. Toevoegen van Mout: Zodra het water de gewenste temperatuur heeft bereikt, voeg je de gemalen mout (beslag) toe. Roer het beslag regelmatig maar voorzichtig om een gelijkmatige temperatuur te behouden.
 4. Temperatuur Beheersing: Om de juiste temperatuur te handhaven, moet je het vuur nauwkeurig regelen. Let op het ‘boemel-effect’, waarbij de temperatuur van het beslag blijft stijgen nadat het vuur is uitgezet. Zet daarom het vuur iets eerder zachter of uit om oververhitting te voorkomen.

Waarom Maischen Belangrijk Is:

 • Enzymatische Activiteit: Het maischproces activeert enzymen die zetmeel in het mout omzetten in fermenteerbare suikers, essentieel voor de alcoholproductie.
 • Temperatuur Controle: De juiste temperatuur is cruciaal om de enzymen optimaal te laten werken. Een te hoge of te lage temperatuur kan de efficiëntie van het proces verminderen.
 • Consistentie: Regelmatig roeren helpt de temperatuur consistent te houden, wat zorgt voor een gelijkmatige conversie van zetmeel naar suikers.

Maischen is een fundamentele stap in het brouwproces die zorgvuldige temperatuurcontrole en timing vereist om de beste resultaten te behalen.

Stap 3: Filteren en spoelen

Na het maischen volgt de belangrijke stap van filteren en spoelen. Dit proces scheidt de granen van het water, waarbij de granen nu bostel worden genoemd en het water wort.

Zelf bier brouwen | Filteren en spoelen van bier

Het proces:

 1. Filteren: Scheid de bostel van de wort. Dit is cruciaal omdat je geen granen in de wort wilt hebben tijdens het koken. Voor het filteren kun je verschillende methoden gebruiken, zoals een eenvoudige keukenzeef, een BIAB-zak (Brew in a Bag) of een hevelfilter.
 2. Spoelen: Na het filteren spoel je de bostel om de restsuikers eruit te halen. Dit doe je met water van ongeveer 80 graden Celsius, hoewel kokend water ook een optie is. Het spoelen zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk suikers uit de granen haalt, wat bijdraagt aan de efficiëntie van het brouwproces.

Waarom Filteren en Spoelen Belangrijk Is:

 • Verwijdering van Granen: Het verwijderen van de bostel uit de wort voorkomt ongewenste smaken en deeltjes in je bier tijdens het koken.
 • Maximale Suikerextractie: Het spoelen van de bostel met heet water helpt om de resterende suikers uit de granen te halen, wat essentieel is voor het vergistingsproces.
 • Kwaliteit van de Wort: Een goed gefilterde en gespoelde wort resulteert in een helderder bier met een betere smaak en consistentie.

Filteren en spoelen zijn kritieke stappen in het brouwproces die zorgen voor een zuivere wort en een optimale suikerextractie, wat uiteindelijk de kwaliteit van je bier verhoogt.

Stap 4: Wort Koken en Hop toevoegen

Na het filteren en spoelen is de volgende stap het koken van de wort. Deze fase is essentieel om verschillende redenen en draagt bij aan de uiteindelijke smaak en stabiliteit van je bier.

Wort koken en hop toevoegen

Het proces:

 1. Koken van de Wort: Breng de wort aan de kook. Koken steriliseert de wort door ongewenste micro-organismen te doden en helpt bij de extractie van hoparoma’s en -smaken.
 2. Toevoegen van Hop: Voeg hop toe aan de kokende wort. Hop speelt een cruciale rol in het brouwproces:
  • Bitterheid: Hop geeft bier zijn karakteristieke bittere smaak, die de zoetheid van de suikers in balans brengt.
  • Stabiliteit: Hop draagt bij aan een stabiele schuimkraag en heeft natuurlijke conserverende eigenschappen, die de houdbaarheid van het bier verlengen.
  • Klaring: Tijdens het koken zorgt hop samen met de hitte ervoor dat eiwitten in de wort uitvlokken en later kunnen worden afgefilterd, wat resulteert in een helderder bier.
 3. Concentratie van Suikers: Terwijl het water verdampt tijdens het koken, stijgt de concentratie van suikers in de wort. Dit leidt tot een voller en zwaarder bier met een hoger alcoholgehalte.

Waarom Koken en Hop Toevoegen Belangrijk Is:

 • Sterilisatie: Koken steriliseert de wort, wat essentieel is om ongewenste bacteriën en wilde gisten te elimineren.
 • Smaakontwikkeling: Het toevoegen van hop tijdens het koken ontwikkelt de smaakprofiel van je bier, waarbij bitterheid, aroma en conservering in balans worden gebracht.
 • Klaring en Stabiliteit: Het uitvlokken van eiwitten en andere stoffen tijdens het koken helpt bij het klaren van de wort en draagt bij aan de stabiliteit van het eindproduct.

Koken en hop toevoegen zijn cruciale stappen die de basis leggen voor de smaak, stabiliteit en kwaliteit van je bier. Het nauwkeurig uitvoeren van deze processen zorgt voor een consistent en hoogwaardig eindproduct.

Stap 5: Wort koelen

Na het koken is het essentieel om de temperatuur van de wort zo snel mogelijk te verlagen. Omdat je de wort hierna niet meer zult verwarmen, is het vanaf nu extra belangrijk om schoon te werken. De wort zit vol met suikers en is daardoor erg vatbaar voor infecties. Bovendien is de warme omgeving ideaal voor bacteriegroei, iets wat je natuurlijk wilt voorkomen. Daarom moet de temperatuur snel dalen tot een niveau waar bacteriën niet kunnen overleven.

Wort koelen

Het proces:

 1. Snel Koelen: Het is belangrijk om de wort zo snel mogelijk af te koelen tot ongeveer 20-25 graden Celsius. Snelle koeling voorkomt bacteriële infecties en helpt om ongewenste smaken te vermijden.
 2. Schoon Werken: Zorg ervoor dat alles wat nu in aanraking komt met de wort grondig is gereinigd en gedesinfecteerd. Gebruik reinigingsmiddelen of ontsmettingsalcohol om besmetting te voorkomen.
 3. Koelmethoden:
  • IJsbad: Plaats de pan met wort in een gootsteen of bad gevuld met koud water en ijsblokjes. Ververs het water regelmatig om het koelingsproces te versnellen.
  • Wortkoeler: Een speciaal ontworpen wortkoeler (zoals een dompelkoeler of tegenstroomkoeler) kan zeer effectief zijn bij het snel verlagen van de temperatuur.
  • Douchebak of Bad: Een andere optie is om de pan in een douchebak of bad te plaatsen gevuld met koud water.

Waarom Snel Koelen Belangrijk Is:

 • Infectie Preventie: Door de temperatuur snel te verlagen, minimaliseer je het risico op bacteriële infecties die je bier kunnen bederven.
 • Smaakbehoud: Snelle koeling helpt om de gewenste smaken in je bier te behouden en ongewenste smaken te vermijden.
 • Gisting Voorbereiden: Het snel koelen van de wort zorgt ervoor dat deze snel klaar is voor de volgende stap, het gisten, waarbij de juiste temperatuur cruciaal is.

Tips:

 • Temperatuur Monitoring: Houd de temperatuur van de wort regelmatig in de gaten om te zorgen dat deze tussen de 20-25 graden Celsius komt.
 • Aanvullen van Verdampte Wort: Als je merkt dat je tijdens het koken te veel wort hebt verdampt, kun je dit in de volgende stap (gisting) aanvullen met water.

Snel en efficiënt koelen is een cruciale stap in het brouwproces, die de kwaliteit en veiligheid van je bier waarborgt.

Stap 6: Gisten

Na het koelen volgt de belangrijke stap van het gisten, waarbij de suikers in de wort worden omgezet in alcohol en koolzuur. Dit proces is cruciaal voor de uiteindelijke smaak en het karakter van je bier.

Gisten van bier

Het proces:

 1. Gisting Beginnen: Nadat de wort is afgekoeld tot ongeveer 20-25 graden Celsius, voeg je de gist toe. De temperatuur waarop je gist is afhankelijk van het type bier dat je wilt brouwen:
  • Lagerbieren: Gisten bij lagere temperaturen (8-12°C).
  • Ale-bieren: Gisten bij hogere temperaturen (18-22°C).
 2. Gistingsproces: Gedurende de gisting zetten de gistcellen de suikers in de wort om in alcohol en koolzuur. Dit proces kan enkele dagen tot weken duren, afhankelijk van het type bier en de gist die je gebruikt.
 3. Jongbier: Na de eerste gisting heb je jongbier. Dit bier heeft nog weinig smaak en koolzuur, maar vormt de basis voor de verdere ontwikkeling.
 4. Lageren: Het jongbier laat je lageren in een gesloten kuip of vat. Tijdens het lageren:
  • Ontwikkelen van Smaak en Geur: Het bier ontwikkelt zijn uiteindelijke smaken en aroma’s.
  • Koolzuurvorming: Het koolzuurgas blijft in het bier, wat zorgt voor de gewenste bruis.
  • Verbetering van Houdbaarheid: Lageren zorgt ervoor dat het bier stabieler en langer houdbaar wordt.

Waarom Gisten en Lageren Belangrijk Is:

 • Alcohol- en Koolzuurproductie: Het gisten is essentieel voor de vorming van alcohol en koolzuur, de twee belangrijkste componenten van bier.
 • Smaakontwikkeling: Tijdens het lageren rijpt het bier, waardoor de smaken en aroma’s zich verder ontwikkelen en verfijnen.
 • Koolzuurbehoud: Het gesloten systeem tijdens het lageren zorgt ervoor dat het koolzuurgas in het bier blijft, wat zorgt voor een goede bruis en schuimkraag.

Tips:

 • Temperatuurcontrole: Zorg voor een stabiele temperatuur tijdens zowel het gisten als het lageren om consistente resultaten te bereiken.
 • Hygiëne: Houd alles goed schoon om contaminatie te voorkomen, wat cruciaal is voor de kwaliteit van je bier.

Gisten en lageren zijn fundamentele stappen in het brouwproces die zorgvuldige aandacht en controle vereisen om een hoogwaardig eindproduct te garanderen.

Stap 7: Bottelen

Voordat je je zelfgebrouwen bier kunt genieten, moet je het eerst bottelen. Dit betekent het verplaatsen van het bier naar individuele flesjes, waar de hergisting zal plaatsvinden.

Bierflesjes-bottelen

Het proces:

 1. Voorbereiden: Bevestig een hevelslang aan het tapkraantje van je gistingvat. Zorg ervoor dat alles goed schoon en gedesinfecteerd is om besmetting te voorkomen.
 2. Bier Overhevelen: Plaats de hevelslang in een flesje en open het tapkraantje om het flesje te vullen. Vul het flesje tot bijna aan de rand, maar laat een kleine ruimte in de hals over. Deze ruimte is nodig voor de hergisting.
 3. Afsluiten: Zet het tapkraantje dicht en verwijder de slang uit het flesje. Plaats een kroonkurk op het flesje en gebruik een kroonkurkapparaat om het flesje goed af te sluiten. Herhaal dit proces totdat alle flesjes gevuld en afgesloten zijn.

Opslaan en Hervergisten:

 1. Donker Opslaan: Zet de flesjes op een donkere plaats om blootstelling aan licht te voorkomen, wat de smaak kan beïnvloeden.
 2. Temperatuur:
  • Ale Bieren: Bewaar de flesjes bij een temperatuur tussen 16 en 24 graden Celsius.
  • Lager Bieren: Bewaar de flesjes gekoeld bij een temperatuur tussen 6 en 9 graden Celsius.
 3. Hervergisting: De hergisting gebeurt automatisch in de fles. Dit proces duurt meestal ongeveer 10 dagen, waarin het bier koolzuur ontwikkelt.

Waarom Bottelen Belangrijk Is:

 • Hervergisting: Tijdens de hergisting in de fles wordt koolzuur geproduceerd, wat zorgt voor de gewenste bruis en schuimkraag in je bier.
 • Bewaring: Door het bier in flesjes te bottelen en goed af te sluiten, blijft het langer houdbaar en behoudt het zijn smaak.
 • Proefmoment: Na ongeveer 10 dagen kun je je bier testen. Als het goed sist bij het openen, is er voldoende koolzuur ontwikkeld en kun je proeven. Als er nog onvoldoende koolzuur is, wacht je nog een week en probeer je het opnieuw.

Met deze stappen kun je eenvoudig zelf bier brouwen en bottelen. Proost op je zelfgebrouwen bier!

Zelf bier brouwen met een bierbrouwpakket

Nu is het tijd om zelf aan de slag te gaan! Zelf bier brouwen is een uitdaging, maar met deze 7 stappen kom je een heel eind. Wil je direct beginnen met het brouwen van je eigen unieke bier? Dat kan! De starterspakketten van Brew Monkey zijn ideaal voor beginners die hun eigen bier willen brouwen.

Lees in onze reviews wat deze bierbrouwpakketten inhouden en ontdek hoe leuk zelf bier brouwen is. Wil je meteen de voor- en nadelen van verschillende bierbrouwpakketten weten? Bekijk dan onze top 5 beste bierbrouwpakketten voor thuis.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *