Hoe tap je bier | Het perfecte biertje in 4 stappen

Hoe tap je bier? | In 4 stappen het perfecte biertje tappen

“Hoe tap je bier?” is een vraag die vaak gesteld wordt door liefhebbers die het perfecte biertje willen serveren. Het tappen van bier lijkt misschien eenvoudig, maar het vereist de nodige vakmanschap en aandacht. Veel mensen vragen zich af hoe ze een biertje kunnen tappen dat zowel mooi oogt als heerlijk smaakt. Het is een kunst op zich, maar wie wil er nu niet een biertje kunnen tappen dat indruk maakt?

Wat je wilt, is elke keer een perfecte schuimlaag van twee vingers kunnen tappen zonder erover na te denken. Wil je indruk maken op je vrienden of collega’s? Leer in vier eenvoudige stappen hoe je het perfecte biertje tapt.

Hoe tap je bier? Leer het in 4 eenvoudige stappen

Stap 1: Spoel je glazen

Het tappen van bier begint bij stap 1: het spoelen van je glazen. Het is cruciaal om je glazen grondig te spoelen om vuil en bacteriën te verwijderen. Gebruik stromend water en een goede spoelborstel om de glazen schoon te maken. Laat de glazen vervolgens goed uitlekken, want er mag geen spoelwater achterblijven. Twijfel je of het glas schoon genoeg is? Spoel het dan gewoon nog een keer. Het glas moet uiteindelijk helder zijn en vrij van resten.

Spoel bij voorkeur met koud water; hoe kouder, hoe beter! Een extra tip: vervang je spoelborstels regelmatig, want ze verzamelen vuil na verloop van tijd. Vervang ze minimaal eens per maand om te zorgen dat je glazen altijd goed schoon blijven.

Stap 2: Schuin houden

Nu komt het moment om te gaan tappen. Bij het tappen van bier is het cruciaal dat je het glas altijd schuin houdt. Houd het glas in een hoek van ongeveer 45 graden. Begin door het eerste beetje bier uit de tapkraan te laten lopen om eventuele restjes uit de leiding te verwijderen. Plaats vervolgens het glas schuin onder de tapkraan, zodat het bier langs de binnenkant van het glas stroomt.

45 graden bier tappen - hoe tap je bier

Het is belangrijk dat de tapmond het glas niet raakt om contaminatie te voorkomen en de kwaliteit van het bier te waarborgen. Door het glas schuin te houden, voorkom je dat er te veel schuim ontstaat en zorg je voor een gecontroleerde stroom van het bier, wat resulteert in een perfecte schuimlaag.

Tip: Probeer het glas zo dicht mogelijk bij de tapmond te houden zonder dat ze elkaar raken, om spatten en schuimvorming te minimaliseren. Houd er ook rekening mee dat verschillende bieren mogelijk verschillende hoeken of technieken vereisen, dus wees voorbereid om je aanpak aan te passen afhankelijk van het type bier dat je tapt.

Stap 3: Taphendel open en sluiten

Het openen van de taphendel is een cruciale stap om een goed biertje te tappen. Het gaat hierbij om de juiste druk waarmee het bier uit de tap komt. Hoe lager de druk, hoe groter de kans op te veel schuim. Zorg er daarom voor dat je de taphendel in één vloeiende beweging volledig naar beneden duwt. Dit zorgt voor een optimale druk, wat essentieel is voor het tappen van een perfect biertje.

Wanneer het glas ongeveer drie kwart vol is, begin je het rechtop te houden. Dit helpt om de schuimlaag goed te vormen zonder dat er te veel schuim ontstaat. Laat het laatste beetje bier rustig in het glas vloeien totdat het vol is en sluit dan de tapkraan door de taphendel weer rechtop te zetten. Het is belangrijk dat je het glas niet onder de tapmond houdt tijdens het sluiten van de tapkraan om te voorkomen dat het laatste bier op het glas spat en onnodig schuim veroorzaakt. Laat het laatste beetje bier op het druiprek uitstromen voor een nette afwerking.

Tip: Als je een nieuw fust hebt aangesloten, kan er in het begin veel schuim ontstaan. Laat de eerste paar biertjes rustig staan; dit is normaal en ligt niet aan jouw taptalenten. Hierdoor zorg je ervoor dat de druk en de stroom in de leiding weer in balans komen voor de volgende biertjes.

Stap 4: Afschuimen en uitserveren

Direct na het tappen is het tijd om het bier af te schuimen met een vochtige afschuimer. Doe dit terwijl het bier nog steeds aan het opstijgen is, zodat je de overtollige schuimlaag kunt verwijderen. Maak een vloeiende beweging over het glas om het overtollige schuim weg te halen en zorg ervoor dat je alleen de bovenkant raakt. Dit geeft je biertje een mooie, gladde schuimlaag en voorkomt dat er te veel schuim over de rand loopt.

Als alles goed is gegaan, zou je nu een perfecte tweevingerschuimlaag moeten hebben. Dit is de gouden standaard voor een goed getapt biertje en zorgt voor de beste smaakbeleving. Als jij dit onder de knie hebt, ben je in staat om keer op keer het perfecte biertje te tappen.

Nu is het moment om te serveren. Doe dit met trots voor je vrienden, collega’s of klanten. Met deze eenvoudige stappen kun je iedereen voorzien van een perfect getapt biertje. Succes en geniet ervan!

Tip: Zorg ervoor dat je afschuimer altijd schoon en nat is voordat je begint. Dit voorkomt dat er vuil of resten in je schuimlaag terechtkomen, wat de smaak kan beïnvloeden.

Uitleg video: Het prefect getapte biertje

Hoe tap je bier? In de onderstaande video wordt stap voor stap uitgelegd hoe je het perfecte biertje kunt tappen. De video laat zien hoe je je glazen moet spoelen, het glas op de juiste manier schuin houdt, de taphendel bedient en het bier afschuimt voor een perfecte tweevingerschuimlaag. De biertap in de video is de Heineken Blade.

Ben je benieuwd naar de technieken en tips van een professional? Bekijk de video en leer hoe je keer op keer een biertje kunt tappen dat indruk maakt op je vrienden, collega’s of klanten.

Zelf aan de slag met een biertap

Wil je zelf aan de slag en je bier-tapvaardigheden verbeteren tot je een echte professional bent? Overweeg dan eens de Philips Perfect Draft, een hoogwaardige en compacte thuistap. Deze biertap is eenvoudig in gebruik en ideaal om thuis mee te oefenen. Met de Philips Perfect Draft kun je leren hoe je het perfecte biertje tapt, met een consistent resultaat van hoge kwaliteit. Of je nu indruk wilt maken op vrienden of gewoon wilt genieten van een goed getapt biertje, deze thuistap biedt je de mogelijkheid om je vaardigheden te verfijnen en elke keer weer een perfect biertje te serveren

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *