Hoe tap je bier | Het perfecte biertje in 4 stappen

Hoe tap je bier? | In 4 stappen het perfecte biertje tappen

Hoe tap je bier is een vraag die vaak gesteld wordt door veel mensen. Het tappen van bier is niet zo eenvoudig zoals de meeste mensen soms denken. Het vergt de nodige vakmanschap en handelingen die je onder de knie moet krijgen. Een vak apart, maar wie wil dat nou niet, een perfect biertje!

Wat jij graag wil is dat je een perfecte tweevingerschuimlaag kan tappen bij elk biertje zonder dat je er over hoeft na te denken. Dus wil jij indruk maken op je vrienden of collega’s? Leer in 4 eenvoudige stappen hoe je het perfecte biertje tapt.

Hoe tap je bier? Leer het in 4 eenvoudige stappen

Stap 1: Spoel je glazen

Hoe tap je bier? Het begint allemaal bij stap 1: Spoel je glazen. Het spoelen van je glazen is belangrijk om vuil en andere bacteriën achter te laten. Het spoelen gebeurt in stromend water met spoelborstels waarmee de glazen worden gereinigd. Het is daarbij belangrijk dat je de glazen laat uitdruppen nadat je gespoeld hebt. Er mag namelijk geen spoelwater achterblijven. Weet je het niet zeker? Doe het gewoon nog een keer. Uiteindelijk moet het glas goed helder zijn. Verder is het zeker aan te raden om te spoelen in koud water, hoe kouder hoe beter!

Tip: Het is goed om je spoelborstels op zijn tijd te verwisselen. Het vuil blijft achter in de spoelborstels, zorg er dus voor dat de glazen goed schoon worden en blijven. Aanrader is om dit eens per maand te doen.

Stap 2: Schuin houden

Het wordt nu tijd om te gaan tappen. Hoe tap je bier? Wat belangrijk is bij het tappen van bier is dat je het glas altijd schuin houdt. Dit doe je in een hoek van 45 graden. Laat het eerste beetje uit de tapkraan lopen en houd daarna je glas direct schuin eronder en laat het bier op de binnenkant van het glas komen. Let wel op dat de tapmond het glas niet raakt.

45 graden bier tappen - hoe tap je bier

Stap 3: Taphendel open en sluiten

Het openen van de taphendel is belangrijk om een goed biertje te kunnen tappen. Het draait namelijk om de druk waarmee het bier eruit komt. Hoe minder druk, hoe groter de kans op schuim. Bij het tappen van bier is het daarom belangrijk dat je de taphendel in een vloeiende beweging naar beneden drukt. De taphendel moet daarbij helemaal naar beneden zijn gedrukt om de meeste druk te krijgen. Doe je dit niet dan is de kans op een perfect biertje minder.

Wanneer het glas voor drie kwart vol is dan is het aan te raden om het glas rechtop te houden. Laat nu het laatste bier in het glas vloeien totdat het vol is en sluit de tapkraan door de taphendel weer rechtop te duwen. Laat nu het bier uitmonden op het druiprek. Het is aan te raden om dit niet onder de tapmond te doen.

Tip: Als je een nieuwe fust gebruikt bij het tappen van bier is het goed mogelijk dat bij het tappen van bier heel veel schuim komt. Laat daarom de eerste 2 biertjes rustig staan, dit ligt niet aan jou.

Stap 4: Afschuimen en uitserveren

Ga direct na het tappen met een vochtige afschuimer het bier afschuimen. Doe dit wanneer het bier nog opkomt. Het afschuimen doe je door met een vloeiende beweging over het glas te gaan. Je haalt nu het overtollige schuim weg. Als alles nu goed is gegaan bevat het bier een tweevingerschuimlaag. Als jij dit voor elkaar krijgt heb jij het perfecte biertje getapt!

[wp-svg-icons icon=”checkmark” wrap=”b”] Nu is het tijd om te gaan uitserveren. Doe dit voor je vrienden, collega’s of je klanten. Met deze stappen kun jij het perfect biertje tappen voor iedereen! Succes en geniet ervan!

Uitleg video: Het prefect getapte biertje

Hoe tap je bier? In onderstaande video wordt precies uitgelegd hoe je het perfecte biertje tapt. Ben je daarnaast ook nog eens benieuwd naar de biertap die in de video wordt getoond? Klik dan op de button onder de video.

Zelf oefenen op een biertap

Wil jij nu zelf je eigen bier tappen en oefenen tot je een echte professional bent? Bekijk dan eens de volgende biertap. The Sub Compact zoals de biertap heet is een compact, kwalitatief goede thuistap. De biertap is eenvoudig in gebruik en ideaal om te oefenen.

Minpunten:

  • Goede installatie verplicht

Pluspunten:

  • Eenvoudig in gebruik
  • Vervanging van vaten gaat eenvoudig
  • Weinig onderhoud
  • Hygiënisch
  • Goede kwaliteit bier
  • Goed koelsysteem

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *